日大晒!選了我想去的Beefbar。上網訂座好方便,電郵確定亦好快收到,還可以因應到訪的目的,加上特別的要求。我今次就預先order甜品,並要求餐廳寫上生日祝福語,到了預定日子的前一日,餐廳有溫馨提示,跟我再確定訂座,及看看還有甚麼特別的要求。

一入門口左手邊,已經見到有牌,寫著2017米芝蓮一星,覺得好威豬~!! 哈哈~!!

環境都頗舒服,燈光不是很昏暗,裝修頗簡潔。

我們首先點了兩款牛,經理表示,需時大約20至30分鐘,建議我們點些前菜。我們想食熱食,最後按經理推薦,點了mini burger。

中間4至6人枱比較舒適,枱與枱之間有空間。

侍應送上一籃子麵包,外脆內軟,加上少少橄欖油,更滑更香。

再送上免費的前菜,有帶子脆脆片,帶子軟熟,米餅脆脆,整體味道清新。


01|Kobe with Paprika and Sesame Seed Sauce

Mini Burger 真係幾口就食完,哈哈,神戶漢堡都幾香,配上粒粒黑芝麻,也不錯丫~!!


02|Black Angus with Black Winter Truffle

老公話肉質都不俗,黑松露有黑松露味~!!! 真係唔該晒~!!

未上主菜的時間,看到廚師把其他快要上菜的意粉,加上勁多勁多黑松露片,希望下次有機會食到啦~!! 哈哈~!!!

終於等到主菜上場。奇怪,點解兩件牛扒一分為二,原來為方便食客分享,看到中間的色澤。


03|Amercian Prime “Black Angus” Filet

有焦香的肉面,肉質好軟熟,好好味呀,每一口都好溫暖。


04|Amercian Prime “Black Angus” Rib-eye Cap

見到油花,不禁嘩一聲,粉紅色,好靚呀,油香軟滑,加上肉面的焦香,冇得彈呀~!!!

另外點了兩個伴菜。


05|藍芝士通心粉 (Mac & Blue Cheese)

06|忌廉菠菜 (Creamy Spinach)

兩樣夾埋就真係太油膩,太飽了,又一次眼闊肚窄的體驗~!!!


07|Chocolate & Sesame Soufflé with Yuzu Ice Cream

梳乎厘有好濃的朱古力味,好熱好好味,仲有流心。


08|柚子雪糕

由老公品嚐,滑溜又清新。

最後餐廳仲有甜品送…由於我實在太飽,全部俾我老公試晒,咁應該都唔錯~!! 哈哈~!!

總括來說,今次體驗都不錯,希望下次再有機會試其他菜式~!!

Beerbar

地址:中環雪廠街16號Club Lusitano2樓
電話:21108853
餐廳網址:http://hk.beefbar.com/
網上訂座:http://hk.beefbar.com/booking-2/
休息日:星期日

留言

Please enter your comment!
Please enter your name here